Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 21.2.2013

Sme-företagen ökade näringsgrenens omsättning år 2011

Lönsamheten för företag inom hotell- och restaurangverksamhet förbättrades år 2011. Omsättningen inom näringsgrenen ökade med 6,4 procent till 5,7 miljarder euro. Sme-företagens andel av omsättningsökningen var 87 procent. Lönsamheten inom näringsgrenen har stadigt förbättrats fr.o.m. år 2009.

Lönsamheten inom hotell- och restaurangverksamhet 2009–2011

Lönsamheten inom hotell- och restaurangverksamhet 2009–2011

Inom hotell- och logiverksamhet uppgick omsättningen till 1,4 miljarder euro. Omsättningen ökade med 2,8 procent från året innan. Branschen uppvisar en förbättring av lönsamheten, men mätt med nettoresultatet är verksamheten fortfarande olönsam. De finansiella kostnaderna drog ned nettoresultatet till ett minusresultat, redan för tredje året i rad.

För restaurang-, catering- och barverksamheten var det ett gott år. Omsättningen uppgick till 4,3 miljarder euro. Förändringen från året innan var 7,6 procent. Måttligt ökade kostnader för affärsverksamheten förstärkte bidragen, vilket ledde till att lönsamheten var bättre än året innan.

Uppgifterna som baserar sig på skatteförvaltningens näringsbeskattningsmaterial har kompletterats med Statistikcentralens egen enkät.


Källa: Bokslutsstatistik 2011, Statistikcentralen

Förfrågningar: Ritva Wuoristo 09 1734 2977, rakenne.tilastot@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Hannele Orjala


Uppdaterad 21.2.2013

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Bokslutsstatistik över hotell- och restaurangverksamhet [e-publikation].
2011. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 26.11.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/matipa/2011/matipa_2011_2013-02-21_tie_001_sv.html