Julkaistu: 15.8.2017
Turkisnahkojen kallistuminen veti maatalouden tuottajahintaindeksin plussalle
Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan toisella vuosineljänneksellä 1,2 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Turkisnahkojen lähes 14 prosentin hinnan nousu veti indeksin plussalle. Ilman turkiksia kokonaisindeksi oli 0,2 prosenttia miinuksella. Perunan ja maidon halpeneminen sekä turkisten lisäksi sian ja naudan lihan kallistuminen vaikuttivat kokonaisindeksiin eniten.
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2010=100, 1/2010–6/2017
Kasvituotteiden hinnat laskivat vuodessa 0,5 prosenttia. Tähän vaikutti erityisesti se, että perunan hinta laski reilun viidenneksen vuoden takaisesta. Samanaikaisesti viljan erityisesti vehnän kallistuminen kymmenyksellä hillitsi indeksin laskua. Eläintuotteiden hinnat nousivat 2,5 prosenttia. Hintojen nousuun vaikutti turkisten lisäksi sianlihan kallistuminen 5,9 prosentilla ja naudanlihan 3,3 prosentilla. Maito halpeni 2,5 prosenttia ja kananmunat 6,9 prosenttia vuodentakaisesta.
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2010=100, 2. vuosineljännes 2017
Indeksi (2010=100) | Pisteluku II/2017 1) | Neljännesvuosimuutos, % 1) | Vuosimuutos, % 1) |
Kokonaisindeksi | 108,0 | - 0,4 | 1,2 |
Kokonaisindeksi, pl. turkistuotanto | 108,0 | -1,0 | -0,2 |
Kasvituotos | 117,3 | -3,1 | -0,5 |
Eläintuotos | 102,6 | 1,5 | 2,5 |
Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2010=100. Tilastokeskus
Lisätietoja: Marianne Rautelin 029 551 3421, Toni Udd 029 551 3380, mthi@stat.fi
Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen
Julkaisu pdf-muodossa (277,7 kt)
- Taulukot
-
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.
Liitetaulukot
- Kuviot
- Laatuselosteet
- Tietojen tarkentuminen
-
- Tietojen tarkentuminen (15.8.2017)
Päivitetty 15.8.2017
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 2. vuosineljännes 2017. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mthi/2017/02/mthi_2017_02_2017-08-15_tie_001_fi.html